Máme ji v květináčku na kuchyňské lince. Její nať střiháme na zahrádce do zámrazu. Je vynikající na chlebu se sádlem. Dodává jemnou chuť domácí polévce.Pažitka Allium schoenoprasum L. Semena zeleniny snadno a rychle nakoupíte na našem e-shopu: http://www.florapark.cz/zahradnicke-potreby/osiva/zelenina.html. Víme jak se pěstuje. Vyberte si z nabídky několika odrůd.
Pravidla pro pěstování pažitky
- Pažitka je plodinou druhé trati (nemá ráda přímé organické hnojení).
- Obvykle vytrvá na stanovišti několik let
- Preferuje záhřevné polohy a kypré hlinitopísčité půdy bohaté na humus.
- Osivo vyséváme od března do srpna mělce do hnízd.
- Pokud předpěstováváme sadbu vyséváme únor – duben do skleníku
- sazenice vysazujeme na záhon od dubna do května po 20 rostlinách do hnízda.
- K rychlení používáme trsy vyryté na podzim, které se po kratším promrznutí přenášejí do skleníku.
Víme jak na to !
Kvalitní osivo nebo sazenice, dobře vyhnojená vzdušná půda, osluněná poloha, pravidelná zálivka
Pažitka
Allium schoenoprasum L.
Pažitka - odrůdy :
ERECTA SM – raná, vysoce výnosná odrůda velmi vhodná pro pěstování ve květináčích. Listy jsou silnější, pevné, tmavozelené, příjemné aromatické chuti.
JEMNÁ – raná odrůda s listy jemné, světle zelené barvy, příjemné aromatické chuti. Listy mají vysoký obsah vitamínu C.
PRAGA – – raná, vysoce výnosná odrůda velmi vhodná k rychlení. Vyniká vysokým obsahem vitaminu C. Listy jsou silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Velmi výnosná. Vegetační doba do první sklizně z volných ploch je 120 dnů, při rychlení 22 – 30 dnů. Při polním pěstování dává 5 – 7 sklizní. Z 10 m2 můžeme postupně získat 19 – 23 kg zelené natě, při rychlení z 1 m2 4 – 4,5 kg zelené natě..
Novinka!
Pažitka čínská
Allium tuberosum L.Pažitka čínská, tzv. česneko-pažitka
ČÍNSKÁ - lidově česneko-pažitka, vytrvalá bylina, dorůstá výšky 35 – 45 cm, má plochou nať s jemným česnekovým aroma a vysokým obsahem vitamínu C. Sklízíme podle potřeby seřezáváním natě.
Obecně platí:
čím je u pažitky pevnější poupě, tím je kvalitnější. Je-li květ zcela otevřený, je pažitka přezrálá a k jídlu se tolik nehodí
tento článek vznikl za laskavé podpory SEMO a.s.