Zbytky z podzimního úklidu zahrady určitě zkompostujeme. Pokud chceme kompostovat větve, musíme je nejprve nadrtit. Ale pozor, do kompostu nepatří rostliny napadené nemocemi, shnilé plody, kořeny košťálovin, plevele se semeny. Určitě sem také neodkládejte zbytky jídel, kosti, maso, mléčné výrobky a samozřejmě kovy, textil, plasty, sklo.
Nejjednodušší je kompostování v kompostéru. Zabírá mnohem méně místa než kompostování v hromadě, je estetičtější, také má sofistikovaný systém větracích otvorů, proces probíhá rychle, navíc je můžeme otevírat ze všech stran. Kompostér vybíráme podle velikosti a materiálu, ze kterého je vyroben. V součastné době jsou nejoblíbenější plastové kompostéry. Pro vytvoření kvalitního kompostu je nezbytné vrstvy z jednotlivých druhů odpadů střídat. Zelené, tzn. dusíkaté vrstvy, jako např. zelené pozůstatky rostlin a posekaná tráva, prokládáme vrstvami hnědými, tedy uhlíkatými, jako jsou např. suché větve a listí.